Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les mer

Slik maler du yttervegg

Vi viser deg hvordan du får et perfekt resultat når du skal male utendørs

 Det har aldri vært enklere å finne riktig farge til huset. Se Jotuns nye digitale fargekart for utefarger – og finn din farge.

Jotuns mest anvendte utendørsfarger

Huset er vår viktigste eiendel. Og når vi skal i gang med malejobben, ønsker vi å finne den perfekte fargen, og ikke minst en maling som beskytter godt og lenge. Nå har Jotun laget et stort digitalt fargekart. Du finner hele 72 farger i fargekartet, for mange et overveldende utvalg, men de er oversiktlig presentert og satt sammen i ulike fargekategorier. Ta bare utgangspunkt i den fargetonen du har tenkt deg, og få beskrevet ulike alternativer innen den fargeskalaen.

I det nye digitale fargekartet kan du enkelt klikke deg inn og finne frem til din farge og få tips til gode kombinasjonsfarger. Og du kan bruke produktvelgeren for å finne riktig maling til huset ditt.

malingsannonse våre fagfolk hjelper deg

 

1. Vi vet at godt verktøy er halve jobben, så med maleverktøy på plass har du gode forutsetninger for å få et strøkent resultat. I tillegg til det, er det viktig å sjekke at veggen er tørr og ren før du skal male.
Les mer: Slik vasker du huset før maling

2. I dette tilfelle har vi skrapet fasaden og gitt den en kraftvask, så her er vi klare til å gå i gang med malejobben.

3. Ettersom veggen i videoen er malt tidligere, er det to strøk maling som gjelder. I tilegg bør du unngå å male mens solen står direkte på veggen. Da kan malingen "blemme" seg og få bobler som gir et dårlig sluttresultat.

4. Dersom du skal arbeide i stige, fraråder vi deg å ta med hele 10-literen . Sørg heller for å helle malingen over i et mindre malingsspann. Dette kan du få med ved kjøp i våre varehus.

5. Ta med deg en eksta, litt mindre pensel enn hovedpenselen når du skal i gang med malingen. Denne kan du bruke til å komme til i de små detaljene.

6. Mal alltid i treverkets lengderetning. Med vertikale bord, begynner du øverst og jobber deg nedover, med horisontale bord, arbeider du fra side til side. Sørg for å male hele panellengden slik at du unngår stygge overganger som følge av at malingen tørker.

7. Husk at du skal legge to strøk, så ikke ta for mye maling på penselen.

8. Når det første strøket er ferdig så er det bare å vente på at malingen tørker, før du kan legge neste, og siste, strøk.

 

Bli ekspert på 60 sekunder – se JOTUNS videoer.


 Viktig å vaske huset

 Når du skal male huset er det viktig å velge riktig, enten det er vannbasert, oljebasert eller hybrid malingtype. Vi fører både OPUS-maling og Jotun maling for å gi deg det beste utvalget til malejobben. Denne artikkelen er skrevet med utgangspunkt i vårt utvalg.

Utemaling til kledning
Det er en del forskjellige typer utemaling å velge mellom, alt etter hvilket behov du har. Vi deler ofte malingen inn i tre kategorier, ut fra hva malingen er basert på:

 • Vannbasert
 • Oljebasert
 • Hybrid (Vanntynnbar oljemaling)

Vannbasert maling ute
Denne typen maling har blitt mer og mer vanlig å bruke i landet vårt. Vannbasert maling fungerer best på steder som ligger i le fra hardt vær og vind, hvor det ikke blir utsatt for så mye saltvann i luften fra sjøen. Dette kan være steder som for eksempel boligfelt og tettbebygde strøk.

Grunner til hvorfor du bør velge vannbasert maling ute:

 • Den tørker som regel fortere enn oljemaling, så du rekker to strøk på en dag
 • Den har som regel lenger vedlikeholds-intervaller enn med oljemaling
 • Det er enklere å rengjøre malerverktøy
 • Den inneholder mindre løsemidler enn oljemaling
 • Fargen holder seg finere lenger
 • Tynnes med vann

Eksempler her er Jotun Optimal, Jotun Optimal Opti-White

Oljebasert maling ute
Oljebasert maling er det mange som har brukt år etter år, den kan derfor kalles en tradisjonsmaling. Er huset ditt nær sjøen med saltholdig luft, hardt vær og vind, er oljebasert maling et godt valg.

Grunner til hvorfor du bør velge oljebasert maling ute:

 • Den er værbestandig
 • Er lett og påføre, og har en fyldig konsistens da den tørker saktere enn en vannbasert maling
 • Kan males med når det er kaldere ute
 • Tynnes med white-spirit

Eksempler her er OPUS Oljemaling, Drygolin Oljemaling, Drygolin PLUSS Oljemaling, Drygolin Nordic Extreme

Hybrid maling ute
Med hybridmaling får du det beste av to verdener, med både egenskaper fra vannbasert og oljebasert maling. Disse malingene er utrolig slitesterke, og gir god beskyttelse i et tøft norsk klima. Samtidig tørker de raskt at du rekker to strøk på én dag.

Grunner til hvorfor du bør velge hybrid maling ute:

 • Ultimat treverksbeskyttelse
 • Spesielt effektiv mot svertesopp
 • Suverene påføringsegenskaper
 • Meget god farge- og glansholdbarhet

Eksempler her er OPUS Extradekk, OPUS Ultradekk, Drygolin Colour expert, Drygolin Nordic Extreme

 

Lykke til, og glem ikke å snakke med våre fagfolk - gode råd er gratis hos oss!

Kontakt oss

Ta kontakt med oss for mer informasjon - vi hjelper deg!

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå